Advertisements

State Eligibility Test (English) Questions and Answers

STATE ELIGIBILITY TEST (ENGLISH) PROVISIONAL ANSWER KEY
EXAM CONDUCTED ON 29 SEPTEMBER 2019

  1. Which character in Chaucer’s General Prologue was stout and brawny, with a wart on his nose?
    A) The Summoner
    B) The Monk
    C) The Miller
    D) The PardonerANSWER: C) The Miller
  2. Whose excellent sonnets were the first to be linked by subject matter and theme?
    A) Sir Thomas Wyatt’s
    B) Sir Philip Sidney’s
    C) Sir Edmund Spenser’s
    D) Sir Walter Raleigh’s
    Answer: B) Sir Philip Sidney’s(?)
  3. To whom is Spenser’s sonnet sequence Amoretti addressed?
    A) To the Queen
    B) To his secret lady-love
    C) To a working class friend
    D) To his own wife
    Answer: D) To his own wife
  4. In which of Shakespeare does the following line occur: “Uneasy lies the head that wears a crown.”
    A) Julius Caesar
    B) Henry V
    C) Henry IV
    D) Richard II
    Answer: C) Henry IV
  5. What did the mystery plays deal with?
    A) Biblical themes
    B) Moral themes
    C) Medieval themes
    D) Philosophical themes
    Answer: A) Biblical themes
  6. “Was this the face that launched a thousand ships…” is the celebrated list from:
    A) Tamburlaine
    B) Dr. Faustus
    C) Edward II
    D) The Spanish Tragedy
    Answer: B) Dr. Faustus
  7. From whom did Bacon borrow the general conception of the essay?
    A) Seneca
    B) Montaigne
    C) Erasmus
    D) More
    Answer: B) Montaigne
  8. Who coined the phrase “Marlowe’s mighty line”?
    A) Dr. Samuel Johnson
    B) Sir Philip Sydney
    C) Francis Beaumont
    D) Ben Jonson
    Answer: D) Ben Jonson
  9. Which of the following plays begin with the line: “If music be the food of love. play on?”
    A) The Twelfth Night
    B) As you like it
    C) Much ado about Nothing
    D) A Midsummer Night’s Dream
    Answer: A) Twelfth Night
  10. Who wrote the poem The Retreat?
    A) George Herbert
    B) Richard Carshaw
    C) Henry Vaughan
    D) Andrew Marvell
    Answer: C) Henry Vaughan
  11. Who said of Shakespeare:
    “Sweetest Shakespeare, fancy’s child,
    Warble his native wood-notes wild.”
    A) John Dryden
    B) John Milton
    C)John Keats
    D) John Vanbrugh
    Answer: B) John Milton
  12. Sir Thomas Browne wrote Religio Medici to defend doctors against the charge of
    A) Witchcraft
    B) Magic
    C) Astrology
    D) Atheism
    Answer: A) Witchcraft
  13. Milton’s Areopagitica is a great impassioned treatise on
    A) the evils of monarchy
    B) Educational reforms
    C) Freedom of the press
    D) The defence of Oliver Cromwell
    Answer: C) Freedom of the press
  14. Whose Diary provides a fascinating glimpse of London from 1660 to 1669?
    A) Daniel Defoe
    B) Richard Lovelace
    C) Amelia Lanier
    D) Samuel Pepys
    Answer: D) Samuel Pepys
  15. Which allegorical work traced the life and journey of Christian from the City of Destruction to Salvation
    A) Grace Abounding
    B) Profitable Meditations
    C) The Twin Rivals
    D) The Pilgrim’s Progress
    Answer: D) The Pilgrim’s Progress
  16. Which mock-heroic epic was based on a family quarrel between the Petres and Fermors?
    A) The Duncidad
    B) The Rape of the Lock
    C) Eloisa to Abelard
    D) Windsor Forest
    Answer: B) The Rape of the Lock
  17. In which city did Thomas Gray live with his mother and aunts?
    A) Stoke Poges
    B) Kilkenny West
    C) Hertfordshire
    D) Aldeburgh
    Answer: A) Stoke Poges
  18. Which work of Wordsworth told the story of the growth of his own mind’?
    A) The Excursion
    B)  Laodamia
    C) Peter Bell
    D) The Prelude
    Answer: D) The Prelude
  19. Which work of Byron made him an overnight sensation’?
    A) The Prisoner of
    B) Don Juan
    C) Childe Harold ‘s Pilgrimage
    D) The Dream
    Answer: B) Don Juan
  20. Who described Byron’s mock-epic Don Juan as “something wholly new and relative to the age”?
    A) Shelley
    B) Keats
    (C) Coleridge
    D) Southey
    Answer: A) Shelley
  21. Which play of Shelley predicts humanity’s eventual freedom from tyranny?
    A) Hellas
    B) The Cenci
    C) Prometheus Unbound
    D) Adonis
    Answer: C) Prometheus Unbound
  22. Which poem of Keats begins with the line: “A thing of beauty is a joy forever.”
    A) Endymion
    B) To a Grecian Urn
    C) To a Nightingale
    D) The Eve of St Agnes
    Answer: A) Endymion
  23. In which year did William Wordsworth become the poet laureate?
    A) 1843
    B) 1839
    C) 1848
    D) 1850
    Answer: A) 1843
  24. Through which work did Mary Wollstonecraft defend the French Revolution?
    A) Thoughts on the Education of Daughters
    B) A Vindication of the Rights of Man
    C) A Vindication of the Rights of Woman
    D) Mary: A Fiction
    Answer: C) A Vindication of the Rights of Woman
  25. The Lotus Eaters presented a perfect picture of a life of
    A) Dreamful ease
    B) Harmony
    C) Splendour
    D) Fantasy
    Answer: D) Fantasy
  26. Which quality of Keats impressed Tennyson the most?
    A) Romanticism
    B) Sensuousness
    C) Medievalism
    D) Imagery
    Answer: C) Medievalism
  27. Which Victorian poet wrote ‘God’s in His Heaven and all’s right wok the world’?
    A) Arnold
    B) Tennyson
    C) Browning
    D) Ruskin
    Answer: C) Browning
  28. In poems such as Fra Lippo Lippi and Andrea Del Sarto, Browning reflects his love for
    A) Greece
    B) Italy
    C) France
    D) Spain
    Answer: B) Italy
  29. By which name does Lamb refer to his sister in his essays?
    A) Mary
    B) Alice
    C) Bridget
    D) Dorothy
    Answer: C) Bridget
  30. Which English poet defined poetry as a criticism of life?
    A) Shelley
    B) Arnold
    C) Tennyson
    D) Macaulay
    Answer: B) Arnold
  31. Which novel by Dickens is written against the background of the French Revolution?
    A) A Tale of Two Cities
    B) Hard Times
    C) Nicholas Nickelby
    D) Bleack House
    Answer: A) A Tale of Two Cities
  32. Which poet wrote this celebrated line: “Knowledge comes, but wisdom lingers.”
    A) Browning
    B) Tennyson
    C) Arnold
    D) Kipling
    Answer: B) Tennyson
  33. Which is the best known poem of Edgar Allen Poe?
    A) Israfel
    B) The Raven
    C) The Bells
    D) Eldorado
    Answer: B) The Raven
  34. Whom does Arnold’s elegy Thyrsis commemorate?
    A) Arthur Hugh Clough
    B) Arthur Hallam
    C) Arthur Jeffreys
    D) Arthur King
    Answer: A) Arthur Hugh Clough
  35. A Novel without a Hero is the sub-title of
    A) Pamela
    B) Hard Times
    C) Vanity Fair
    D) Moll Flanders
    Answer: C) Vanity Fair
  36. Which novelist expressed that “happiness was but the occasional episode in a general drama of pain?”
    A) Thomas Hardy
    B) Charles Dickens
    C) Thackeray
    D) George Eliot
    Answer: A) Thomas Hardy
  37. The phrase, Waverly Novels is associated with?
    A) Henry Fielding
    B) Walter Scott
    C) Henry James
    D) Tomas Hardy
    Answer: B) Walter Scott
  38. William Blake’s later poetry is difficult to understand because it is
    A) Metaphysical
    B) Mystical
    C) Menacing
    D) Mental
    Answer: B) Mystical
  39. The famous line “…where ignorant armies clash by night” is taken from a poem by A) Wilfred Owen
    B) Matthew Arnold
    C) W.H. Auden
    D) Siegfried Sassoon
    Answer: B) Matthew Arnold
  40. Which play of Oscar Wilde has the sub-litle, A Trivial Comedy for Serious People?
    A) Lady Windermere’s Fan
    B) An Ideal Husband
    C) The Importance of Being Earnest
    D) A Woman of No Importance
    Answer: C) The Importance of Being Earnest
  41. Rupert Brooke, Wilfred Owen and Siegfried Sassoon are together known as
    A) War Poets
    B) Patriotic poets
    C) Radical poets
    D) Flower poets
    Answer: A) War Poets
  42. Who described himself. “my face looks like a wedding cake left out in the rain”?
    A) Dylan Thomas
    B) Ezra Pound
    C) W.H. Auden
    D) Thom Gunn
    Answer: C) W.H. Auden
  43. The phrase “Stream of Consciousness” was used by in his Principles of Psychology (1890)
    A) Sigmund Freud
    B) William James
    C) C.O. Jung
    D) D.H. Lawrence
    Answer: B) William James
  44. To a great extend whose autobiography is Autumn Journal?
    A) Yann Martel
    B) Louis MacNeice
    C) Andrew Motion
    D) Seamus Heaney
    Answer: B) Louis MacNeice
  45. Which play of Pinter was his first great success?
    A) The Love
    B) The Caretaker
    C) The Birthday Party
    D) The HomeComing
    Answer: B) The Caretaker
  46. Who found biography a depressed industry and transformed it into a fine art?
    A) Bertrand Russell
    B) Lytton Strachey
    C) John Ruskin
    D) James Boswell
    Answer: B) Lytton Strachey
  47. Whose play teaches no lesson, has no moral, calls for no reform but depicts truth for its own sake?
    A) J.M. Synge
    B) John Galsworthy
    C) G.B. Shaw
    D) Arnold Wesker
    Answer: D) Arnold Wesker
  48. Which poet used all kinds of symbols like, Rose, Falcon, Horn, Tower, Wind, Lion etc?
    A) Ezra Pound
    B) Arthur Symonds
    C) W.B. Yeats
    D) Owen
    Answer: C) W.B. Yeats
  49. Which black preacher, traveller and novelist wrote the story of a 17 year old Harlem boy, John Grimes?
    A) Toni Morrison
    B) James Baldwin
    C) Ralph Ellison
    D) Langston Hughes
    Answer: B) James Baldwin
  50. What does the term episteme signify?
    A) Knowledge
    B) Archive
    C) Theology
    D) History
    Answer: A) Knowledge
  51. In Aristotle’s Poetics we read that it is the imitation of an action that is complete and whole, and of a certain magnitude… having a beginning, middle and an end. What is it?
    A) Poetry
    B) Force
    C) Epic
    D) Tragedy
    Answer: D) Tragedy
  52. Who among the following writers asserted Common Wealth Literature does not exist?
    A) Amitav Gosh
    B) V.S. Naipaul
    C) A.K. Ramanujan
    D) Salman Rushdie
    Answer: D) Salman Rushdie
  53. “There is nothing outside the text,” is a statement by
    A) Roland Barthes
    B) Jacques Derrida
    C) Mandy Fish
    D) John Crow Ransom
    Answer: B) Jacques Derrida
  54. To refer to the unresolvable difficulties a text may open up, Derrida makes use of the term
    A) Aporia
    B) Difference
    C) Erasure
    D) Supplement
    Answer: A) Aporia
  55. “Heteroglossia” refers to
    A) Multiple variations of languages and ideas of a text
    B) Juxtaposition of multiple voices in text
    C) The comments as the margins of a text
    D) The commentary relating to a text
    Answer: A) Multiple variations of languages and ideas of a text
  56. Seamus Heaney was awarded the Nobel Prize for literature in the year
    A) 1995
    B) 1996
    C) 1994
    D) 1998
    Answer: A) 1995
  57. Which Indian novelist and short-story er is often known as the mouthpiece of the underdog?
    A) Mulk Raj Anand
    B) Bhabani Bhattacharya
    C) Nirad C. Chaudhuri
    D) Anita Desai
    Answer: A) Mulk Raj Anand
  58. Which Indian poet was inspired by Edmund Gosse to choose Indian themes and scenery?
    A) Chaman Nahal
    B) Meira Chand
    C) Jayanta Mahapatra
    D) Sarojini Naidu
    Answer: D) Sarojini Naidu
  59. The method of learning / teaching which is opposed to passively receiving information:
    A) The Direct Method
    B) The Structural Method
    C) Constructivist Method
    D) Bi-lingual Method
    Answer: B) The Structural Method
  60. _________ is the name given to a variety of language distinguished according to its use.
    A) Register
    B) Dialect
    C) Inflexion
    D) Word order
    Answer: A) Register
  61. The Emperor Jones is a play which can be labelled as
    A) Realistic
    B) Expressionistic
    C) Symbolistic
    D) Cubistic
    Answer: B) Expressionistic
  62. Laura in the Glass Menagerie is
    A) A healthy young woman
    B) A sick young woman
    C) A crippled and hypersensitive young woman
    D) A psychopath
    Answer: C) A crippled and hypersensitive young woman
  63.  Which of the following was replaced by Communicative Language Teaching?
    A) Motivational Approach
    B) Structural Approach
    C) Natural Language Processing
    D) Situational Approach
    Answer: D) Situational Approach
  64. The direct French influence on the English language during the Middle English period was in the form of
    A) Loss of inflections
    B) Intake of French words into English
    C) Addition of inflections
    D) Force of word combinations
    Answer: B) Intake of French words into English
  65. Which of the following provided theoretical basis for Audio-Lingual Method Language Teaching?
    A) Transformative Generative Linguistics
    B) Cognitive Psychology
    C) Behaviourist Psychology and Bloomfieldian Structural Linguistics
    D) Systemic Functional Linguistic
    Answer: C) Behaviourist Psychology and Bloomfieldian Structural Linguistics
  66. Which book is often said to inaugurate the subject – cultural studies?
    A) Stuart Hall – Introduction
    B) Raymond Williams – The Politics of Modernism
    C) E.P. Thompson The poverty of Theory
    D) Richard Hoggart – The Uses of Literacy
    Answer: D) Richard Hoggart – The Uses of Literacy
  67. Which cultural theorist is of the opinion that cultural studies is a tendency across disciplines?
    A) Toby Miller
    B) Paul du Guy
    C) Janice Radway
    D) Stuart Hall
    Answer: A) Toby Miller
  68. Whose study states that Romances satisfy women’s needs that are not met by patriarchy, all the while paradoxically reinforcing it.
    A) Nancy Chordorow
    B) Janice Radway
    C) Chandrima Chakraborty
    D) Marie Leger
    Answer: B) Janice Radway
  69. Which of the following is not true in Dalit aesthetics as given by Sharon Kumar Limbale?
    A) The agony, assertion, resistance and anger of the dalits should be expressed
    B) Dalits experience should take precedence over speculation
    C) Sympathy for the dalits should be generated
    D) Ungrammatical language and different expressions should be used
    Answer: C) Sympathy for the dalits should be generated
  70. Match the following:
    List I                                                                                  List II 
    a) Claude Levi-Strauss                                       I) Of Grammatology
    b) Jacques Derrida                                             2) The Archaeology of Knowledge
    c) Northop Frye                                                  3) Structural Anthropology
    d) Michel Foucault                                             4) Anatomy of Criticism
    A) a-I, b-3, c-4. d-2
    B) a-3, b-1, c-2, d-4
    C) a-3, b-1, c-4, d-2
    D) a-2, b-1, c-3, d-4Answer: C) a-3, b-1, c-4, d-2
  71. Match the following:
    List I                                                                                         List II
    a) Buchi Emecheta                                                     1. Burger’s Daughter
    b) Ama Ata Aidoo                                                      2. Joys of Motherhood
    c) Nadine Gordimer                                                   3. Devil on the Cross
    d) Ngugi Wa Thiongo                                                 4. Our Sister KilljoyA) a-1, b- 2, c-3, d-4
    B) a-2, b-4, c-1, d-3
    C) a-3, b-1, c-4, d-2
    D) a-4, b-3, c-2, d-1
    Answer: B) a-2, b-4, c-1, d-3
  72. Derrida’s American disciples were
    A) Geoffrey Hartman, Paul de Man, J Hillis Miller
    B) Gertrude Stein, Barbara Johnson, Michael Ryan
    C) Barbara Johnson, Michael Ryan, Mary Ellman
    D) Jean Baudrillard, Gilles Deleuze, Felix Guttari
    Answer: A) Geoffrey Hartman, Paul de Man, J Hillis Miller
  73. ‘Aphoristic’ is a term  associated with the essays of
    A) Roger Ascham
    B) Roger Bacon
    C) Francis Bacon
    D) Charles Lamb
    Answer: C) Francis Bacon
  74. “For God’s sake hold your tongue, and let me love” is a line from
    A) Death, be Not Proud
    B) The Canonization
    C) To His Coy Mistress
    D) A Valediction Forbidding Mourning
    Answer: B) The Canonization
  75. This person is not a character in Sterne’s Tristram Shandy
    A) Susannah
    B) Doctor Slop
    C) Trim
    D) Verges
    Answer: D) Verges
  76. The doctrine of  ‘Art for Art’s Sake’ was advocated by
    A) Walter Scott
    B) Walter Pater
    C) Walter Raleigh
    D) Walter de la More
    Answer: B) Walter Pater
  77. Eminent Victorians is a work by
    A) James Tait
    B) Bertrand Russell
    C) John Maynard Keynes
    D) Lytton Strachey
    Answer: D) Lytton Strachey
  78. The title Arms and the Man is borrowed from
    A) Homer
    B) Virgil
    C) Chaucer
    D) Shakespeare
    Answer: B) Virgil
  79. ‘Sprung rhythm’ was an innovation from
    A) Gerard Hopkins
    B) Philip Sidney
    C) Dylan Thomas
    D) R.S. Thom
    Answer: A) Gerard Hopkins
  80. “I am the enemy you killed, my friend”. This is a use from
    A) Strange Meeting
    B) Insensibility
    C) Trench Duty
    D) Dreamers
    Answer: A) Strange Meeting
  81. ‘Doublespeak’ and ‘thoughtcrime’ are concepts found in the work
    A) Brave New World
    B) Fahrenheit 451
    C) Nineteen Eighty-Four
    D) Homage to Catalonia
    Answer: C) Nineteen Eighty-Four
  82. In A Doll’s House, Nora’s husband is
    A) Torvald
    B) Nils
    C) Krogstad
    D) Rank
    Answer: A) Torvald
  83. Kazuo Ishiguro writes novels in
    A) Spanish
    B) Japanese
    C) English
    D) Korean
    Answer: C) English
  84. “I have spent many days stringing and unstringing my instrument/while the song I came to sing remains unsung.” These lines are by
    A) Sri Aurobindo
    B) Rabindranath Tagore
    C) Torn Dutt
    D) Sarojini Naidu
    Answer: B) Rabindranath Tagore
  85. The first poet to win the Sahitya Akademi award for English poetry was
    A) Nissim Ezekiel
    B) Dom Moraes
    C) A.K. Ramanujam
    D) Jayanta Mahapatra
    Answer: D) Jayanta Mahapatra
  86. Girish Karnad wrote plays in
    A) English and Hindi
    B) English and Marathi
    C) English and Malayalam
    D) English and Kannada
    Answer: D) English and Kannada
  87. I.P.A. stands for
    A) International Phonetic Association
    B) International Phonetic Alphabet
    C) International Phonological Association
    D) International Phonemic Alphabet
    Answer: A and B Correct
  88. The term which refers to the influence of one sound segment upon the articulation of another, so that the two sounds become more alike, or even identical is
    A) Anticipation
    B) Assimilation
    C) Amelioration
    D) Aspiration
    Answer: B) Assimilation
  89. Languages formed by attempts at communication by two mutually unintelligible speech communities can be called
    A) Pidgin
    B) Register
    C) Cant
    D) Dialect
    Answer: A) Pidgin
  90. The notion of ‘World Englishes’ was propounded by
    A) George Bernard Shaw
    B) Braj B. Kachru
    C) Noam Chomsky
    D) Dwight D. Eisenhower
    Answer: B) Braj B. Kachru
  91. The official languages of the country are listed in this ‘Schedule’ to the Constitution of India
    A) First
    B) Fourth
    C) Sixth
    D) Eighth
    Answer: D) Eighth
  92. CALL refers to
    A) Computer Assisted Language Learning
    B) Cyber Assisted Language Learning
    C) Close Assisted Language Learning
    D) Classroom Agnostic Language Learning
    Answer: A) Computer Assisted Language Learning
  93. The purgation of pity and terror through art is known as
    A) Hamartia
    B) Catharsis
    C) Mimesis
    D) Anagnorisis
    Answer: B) Catharsis
  94. Antonio Gramsci’s ideas on __________ can be found in the work _______
    A) Marxist theory, Prison Notebooks
    B) Insanity, Madness and Civilization
    C) Morality, Genealogy of Morals
    D) Literary theory, The Death of the Author
    Answer: A) Marxist Theory, Prison Notebooks
  95. The Raw and the Cooked is a work by
    A) Susan Sontag
    B) James Frazer
    C) Franz Boas
    D) Claude Levi-Strauss
    Answer: D) Claude Levi-Strauss
  96. In the work_________, Elaine Showalter traces the history of women’s literature in Europe in three phases, which are _______, _________, and ___________
    A) Feminist Manifesto, female, feminist, femme fatale
    B) Gynocritique, feminine, feminist, femme de guerre
    C) Feminist Poetics, feminine, feminist, female
    D) Towards a Feminist Poetics, feminine, feminist, female
    Answer: D) Towards a Feminist Poetics, feminine, feminist, female
  97. Eurocentric prejudices against Asian and Arab-Islamic people and culture are examined by ___________ in ____________
    A) Edward Said, Orientalism
    B) Ivan Slick, Deschooling Society
    C) Anuradha Roy, The Folded Earth
    D) Frantz Fanon, Black Skin White Masks
    Answer: A) Edward Said, Orientalism
  98. Erich Fromm presents a re-interpretation of the story of
    A) Adam and Eve
    B) The Judgement of Paris
    C) The Hare and the Tortoise
    D) Noah’s Ark
    Answer: A) Adam and Eve
  99. The vakrokti siddhantha was postulated by
    A) Bharata
    B) Kuntaka
    C) Anandavardana
    D) Abhinavagupta
    Answer: B) Kuntaka
  100. Match the names of writers and the names of group/movements associated with them
    Writers                                                                                     Group/Movements 
    a) Cecil Day-Lewis                                                                        I. Imagist Poets
    b. Hilda Doolittle                                                                          2. Symbolist Poets
    c. Stéphane Mallarmé                                                                 3 Confessional Poets
    d. Robert Lowell                                                                           4. Pylon PoetsA) a-4, b-3, e-I, d-2
    B) a-3, b-I, e-4. d-2
    C) a-I, 6-3. c-2, d-4
    D) a-4, b-I, c-2, d-3Answer: D) a-4, b-I, c-2, d-3
  101. ‘Neoclassic’ writers shared the values of
    A) Radical innovation
    B) Traditionalism
    C) Individualism
    D) Rebellion
    Answer: B) Traditionalism
  102. The Battle of the Books takes place in the
    A) King James’ Library
    B) St James’ Library
    C) James Royal Library
    D) James Regent Library
    Answer: A) King James’ Library
  103. The “Preface to the Lyrical Ballads” was first published in
    A) 1798
    B) 1800
    C) 1801
    D) 1802
    Answer: C) 1801 (Published in January 1801, and often referred to as the “1800 Edition”. Greatly expanded in the third edition of 1802.)
  104. Confessions of an English Opium Eater is a work by
    A) Rousseau
    B) De Quincey
    C) Coleridge
    D) Pope
    Answer: B) De Quincey
  105. Rudyard Kipling was born in
    A) Birmingham
    B) Belfast
    C) Bordeaux
    D) Bombay
    Answer: D) Bombay
  106. Maud Gonne married
    A) John MacBride
    B) Thomas MacDonagh
    C) James Connolly
    D) Padraig Pearse
    Answer: A) John MacBride
  107. Identify the one who is not a “Movement” writer
    A) Philip Larkin
    B) Thom Gunn
    C) Ted Hughes
    D) Robert Conquest
    Answer: C) Ted Hughes
  108. “Trust thyself: every heart vibrates to that iron string.” This is a quote from
    A) Rousseau
    B) Thoreau
    C) Emerson
    D)Dickinson
    Answer: C) Emerson
  109. The poem at the Inauguration of John F. Kennedy as President of the US was read by
    A) Arthur Miller
    B) Henry Miller
    C) Robert Frost
    D) Robert Penn Warren
    Answer: C) Robert Frost
  110. Hukum Chand, Iqbal Singh and Juggut Singh are characters in a work by
    A) Raja Rao
    B) Mulk Raj Anand
    C) R.K. Narayan
    D) Khushwant Singh
    Answer: D) Khushwant Singh
  111. Azaro, the spirit child, is a character created by
    A) Ben Okri
    B) Ngugi Wa Thiongo
    C) John Pepper Clark
    D) Athol Fugard
    Answer: A) Ben Okri
  112. “The Wretched of the Earth” is an influential work by
    A) Paulo Freire
    B) Ivan Mich
    C) Frantz Fanon
    D) Franz Kafka
    Answer:C) Frantz Fanon
  113. “Lajja” is a work by
    A) Yasmine Gooneratne
    B) Taslima Nasrin
    C) Edwin Thumboo
    D) Ramesh Gunesekera
    Answer: B) Taslima Nasrin
  114. The branch of linguistics that is concerned with meaning is known as
    A) Semiotics
    B) Semiology
    C) Semantics
    D) Symbology
    Answer: C) Semantics
  115. The distinction between ‘fancy’ and ‘imagination’ is discussed in
    A) Preface to the Lyrical Ballads
    B) Biographia Literaria
    C) De Profundis
    D) Preface to the Fable
    Answer: B) Biographia Literaria
  116. Match the sub-title/alternate titles with the titles of the works
    List 1                                                                                 List 2
    a. Tess of the D’Urbervilles                                 1. Mistakes of a Night
    b. She Stoops to Conquer                                     2. Virtue Rewarded
    c. Pamela                                                                 3. A Trivial Comedy for Serious People
    d. The Importance of Being Earnest                  4. A Pure Woman Faithfully PresentedA) a-2, b-3. c-1, d-4
    B) a-4. b-1, c-2, d-3
    C) a-2, 6-4, c-1, d-3
    D) a-2, b-3, c-4, d-1Answer: B) a-4. b-1, c-2, d-3
  117.  Match the quotes with their authors
    Quote                                                                       Author
    a. I am not Hamlet, nor was meant to be.     I. Dylan Thomas
    b. The horror! The Horror!                               2. T.S. Eliot
    c. A terrible beauty is born                               3. Joseph Conrad
    d. Do Not Go Gentle into that Good Night       4. W.B.YeatsA) a-I, b-3, c-4, d-2
    B) a-2 b-3, c-4, d-1
    C) a-3, b-1, c-2, d-4
    D) a-4, b-1, c-3, d-2Answer: B) a-2 b-3, c-4, d-1
  118. The theory of the impersonality of the poet was put forward by
    A) Samuel T. Coleridge
    B) Samuel Johnson
    C) T.S. Eliot
    D) W.S. Merwin
    Answer: C) T.S. Eliot
  119.  “Akkarmashi” is the autobiography of
    A) Baburao Bagul
    B) Shantabai Kale
    C) Sharankumar Limbale
    D) Namdev Dhasal
    Answer: C) Sharankumar Limbale
  120. The concept of aucitya was discussed by
    A) Vamana
    B) Mammata
    C) Kshemendra
    D) Dhandi
    Answer: C) Kshemendralogo
Advertisements


Categories: Literary Theory, UGC CBSE NET

Tags: , , , , , , ,

Leave a Reply

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.
%d bloggers like this: