Advertisements

ANSWER KEY HSST ENGLISH

ANSWER KEY PSC HSST ENGLISH EXAM CONDUCTED ON 28 FEBRUARY 2018.
Prepared by Nasrullah Mambrol

 

1 The sub-title of “Windhover” is

A) From Christ our lord
B) Submit befer you O! Lord
C) To Christ our Lord
D) O! Christ My Lord

Answer: C) To Christ our Lord

2 Death Closes All” – appears in

(A) Browning s “My Last Duchess
(B) Tennyson’s Ulysses
C) Milton’s Lycidas
D) Coleridge’s Dejection-An Ode

Answer: (B) Tennyson’s Ulysses

3 Who is described as ‘a drunken vain glorious lout in Yeats’ Easter 1916 ?

A) Maud Gonne
B) John Mac Bride
C) W.H. Auden
D) Dylan Thomas

Answer: B) John Mac Bride 

4  Harold Pinter ‘s plays are usually associated with the theatre of
(A) Elizabethan age
(B) The Absurd
(C) Abbey Theatre
(D) The Intellectual

Answer:  (B) The Absurd

5 Whose poetry abounds with animals symbols

(A) Sylvia Plath
(B) Thom Gunn
C) Ted Hughes
D) William Blake

Answer: C) Ted Hughes

6 Who is the Protagonist in ‘The Waste Land’ ?

(A) Belladona
(B) Swansea
(C) Sisyphus
(D) Tiresias

Answer:(D) Tiresias

7 Which character is the embodiment of reason and common sense in ‘The Lord of the Flies’ ?

(A) Sam
(B) Eric
(C) Piggy
(D) Ralph

Answer:(C) Piggy

8 What is the original title of ‘The Portrait of the Artist as a Young Man?

(A) Stephen Hero
B) Stephen Daedalus
(C) Stephen Spender
D) Edmund Bond

Answer: (A) Stephen Hero

9 Philip Larkin belonged to the

(A) The Brownian School
(B) The Liberal School
(C) The Movement School
(D) The Traditional School

Answer: (C) The Movement School

10 Who authored the look The Loneliness of the Long Distance Runner ?

(A) Doris tossing
(B) Graham Greene
(C) James Joyce
(D) Allen Sillitoe

Answer: (D) Allen Sillitoe

11 Name the playwright who tells his audience “I must warn my readers that my attacks are directed against themselves, not against my stage figures”.

(A) Samuel  Becket
(B) Edward Bond
(C) George Bernard Shaw
(D) J.M Synge

Answer: (C) George Bernard Shaw

12.‘The Waste Land was published in the year

(A) 1920
(B) 1919
(C) 1922
(D) 1931

Answer:(C) 1922

13. Michel Foucault views the author as

(A) Creator of meaning
(B) Function
(C) Historical figure
(D) Individual Consciousness

Answer: (B) Function

14 The method according to which old names can be utilized in new circumstances is

(A) Iterability
(B) Neologistics
(C) Entame
(D) Paleonymy

Answer: (D) Paleonymy

15 Which among the following is the Vignaa caused by lack of training on the part of the Sahrudaya ?

(A) Lack of clarity and time
(B) Intrusion of space
(C) Possibility of doubt
(D) Improbability of theme

Answer: (B) Intrusion of space

16. According to T.S. Eliot, emotion of art is

(A) Impersonal
(B) Inaccurate
(C) Spontaneous
(D) Personal

Answer: (A) Impersonal

17. Gynocriticism aims to

(A) Understand specificity of women’s writing as a product of sexism.
(B) Adopt male models and theories
(C) Erase differences between male and female writing
(D) Understand women’s writing as a fundamental aspects of female reality.

Answer: (D) Understand women’s writing as a fundamental aspects of female reality.

18. Sharankumar Limbala states that dalit literature emerges from.

(A) Imagination
(B) Experience
(C) Expldriation
(D) Repression

Answer: (B) Experience

19. Periphrasis is:

(A.) Inversion of  Word order
B) Circumlocution
(C) Pursuit of novelty
(D)) Digniflied composition

Answer:B) Circumlocution

20. Art as Technique highlights the concept of

(A) Alienation
(B) Concretization
(C) Defamiliarization
(D) Historical sense

Answer: (C) Defamiliarization

21.The statement ‘One may be a poet without versing, and a versifier without poetry, was made by

(A) Longinus
(B) Plato
(C) Sidney
D) Aristotle

Answer:(C) Sidney

22 Which poem by Wordsworth is cited by Cleanth Brooks as based on a paradoxical situation

(A) It is a beauteous evening
B) Lucy-Gray
(C) Daffodils
D) The Solitary Reaper

Answer: (A) It is a beauteous evening

23. The way in which linguistic elements are put together to form phrases or clauses are called

(A) semantic
(B) syntax
(C) deconstruction
(D) phonetics

Answer:  (B) syntax

24.. Specific features that are superimposed on the utterance of speech are

(A) Suprasegmental
B) Stress
(C) intonation
(D) Phonemes

Answer:  (A) Suprasegmental

25. “Derivation” and “compounding” are terms related to

(A) Vocabulary
(B) Grammar
(C) Morphology
(D) Phonology

Answer: (C) Morphology

26. Naom Chomsky is generally associated with

(A) Generative Grammar
(B) Traditional Grammar
(C) Informal Grammar
(D) English Grammar

Answer:(A) Generative Grammar

27. The signifier and the signified are terms used in the linguistic theory of

(A) I.A. Richards
(B) Ferdinand de Saussure
(C) T.S. Eliot
(D) Roland Barthes

Answer:(B) Ferdinand de Saussure

28 The first Germanic sound shift is also known as

(A) Verner’s Law
(B) Grim Law
(C) Kluges Law
(D) None of these

Answer: (B) Grim Law

29.Kentish, Mexican, Northumbrian etc are

(A) Middle English
(B) Standard English old English
(C) Modem English
(D) Old English

Answer: (D) Old English

30.The Language variety unique to a single speaker of a language is called

(A) dialect
(B) syntax
(C) phonetics
(D) idiolect

Answer:  (D) idiolect

31. Chaucer’s “Canterbury Tales” is an example of ………….dialect

(A) German
(B) Middle English
C) Old English
(D) Pidgin English

Answer: (B) Middle English

32The classical words found a way to the English language since the

(A) Renaissance
(B) Norman Conquest
(C) Industrial Revolution
(D) Romantic Revival

Answer: (C) Morphology

33 Name the author of the poem Poet, Lover, Bird Watcher.

(A) Tagore
(B) A.K. Ramanujan
(C) Nissim Ezekiel
D) Dilip Chithre

Answer:(C) Nissim Ezekiel

34. Which tree is immortalized by Toru Dutt in her autobiographical poem ?

(A) Neermathala
(B) Casuarina
(C) Pepal Tree
(D) Neem

Answer:(B) Casuarina

35. Who is the third occupant in the Carriage described in Emily Dickinson’s poem Because I Could Not Stop for Death?

(A) Death
(B) Childhood
(C) Poet
(D) Immortality

Answer:(D) Immortality

36. Kamaladas’s concept of language in the poem Introduction.

(A) Writes in three
(B) Speak two
(C) Knows three
(D) Dream in one

Answer:(D) Dream in one

37. Which Road did the traveller choose in Robert Frost’s poem The Road Not Taken ?

(A) The less travelled road
(B) The one covered with leaves
(C) The neatly paved one
(D) The grassy pathway

Answer:(A) The less travelled road

38. The heads of Devadatta and ……… were interchanged in Girish Karnad’s Hayavadana

(A) Bhagavawa
(B) Hayavadana
(C) Kapila
(D) Padmini

Answer: (C) Kapila

39 Brutes in Eugene O ‘Neil’s play Emperor Jones keeps his followers under control with his much acclaimed

(A) Rifle
(B) Silver Bullet
(C) Cartridge
(D) Gun Powder

Answer: (B) Silver Bullet

40. The broken Unicorn is the symbol of ………. in the play Glass Menagerie,

(A) Laura
(B) Aman Wingfield
C) Blue Roses
(D) Gentleman Caller

Answer: (A) Laura

(41) What time did the clock hands show at Salim Sinai’s birth in The Midnight’s Children

(A) 10.10 A.M.
(B) 12 Midnight
(C) 1.00 A.M.
(D) 12.30 P.M.

Answer:(B) 12 Midnight

42. Which letter is used to brand the protagonist in Hawthorn’s novel The Scarlet Letter ?

(A) X
(B) S
(C) A
(D) Z

Answer:(C) A

43. Black Skin, White Masks is a work by

(A) Edward. W. Said
(B) Gayatri Chakravorty Spivak
(C) Frantz Fanon
(D) Aime Cesaire

Answer: (C) Frantz Fanon

44 An interdisciplinary approach to the relation between literature and environment is found in

(A) Deep Ecology
(B) Eco criticism
(C) Environmentalism
(D) Green movement

Answer: (B) Eco criticism

45 “Enemies, A Love Story” is a ………narrative by Isaac Bashevis Singer.

(A) Holocaust
(B) Chicana
(C) Bayesian
(D) Fable

Answer:  (A) Holocaust

46 The feminist anthology This Bridge Called my Back: Writings by Radical Women of Color is edited by

(A) Juanita Ramos
(B) Ana Castillo
(C) Gloria Anzaldua and Cherrie Moraga
(D) Cherrie Moraga and Juanita Ramos

Answer:  (C) Gloria Anzaldua and Cherrie Moraga

47 The terms “Lesbian existence” and “Lesbian Continuum” were advocated by

(A) Diana Fuss
(B) Adrierthe Rich
(C) Alcaeus
(D) Judith Butler

Answer:   (B) Adrierthe Rich

48 The terms “thick description” was used by the an Clifford Geertz in his work

(A) Cultural Materialism
B) The New Historicism
C) Modern Literary Theory
D) The Interpretation of Cultures

Answer: D) The Interpretation of Cultures

49 The term “Culture Industry” is associated with

(A) Terry Eagleton and Marshall Mcluhan
(B) Theodor Adornoand Max Horkheimer
(C) Raymond Williams and Stuart Hall
(D) Herbert Marcuse and Jean Baudrillard

Answer: (B) Theodor Adornoand Max Horkheimer

50 The German sociologist who is the author of The Structural Trans formation of  the Public Sphere

(A) Wilhelm Dilthey
(B) Jiirgen Habermas
(C) Hans Joas
(D) George Simmel

Answer: (B) Jiirgen Habermas

51 Author of The Post Modern Condition

(A) Jean – Francois Lyotard
(B) Jurgen Habermas
(C) Gilles Deleuze
(D) Felix Guattari

Answer:  (A) Jean – Francois Lyotard

52……is a key feature of diasporic literature.

(A) Displacement
(B) Distortion
(C) Fragmentation
(D) Deconstruction

Answer:  (A) Displacement

53 The C.M.S Missionary who propagated the idea of primary education in Alleppey.

(A) James Roberts
(B) Claudius Buchanan
(C) Thomas Norton
(D) W.T. Ringletaube

Answer:(C) Thomas Norton

54 The event which led to the Temple Entry Proclamation by the Kochi Raja in 1947 –

(A) Guruvayur Satyagraha
(B) Paliyam Satyagraha
(C) Vaikom Satyagraha
(D) Payannur Satyagraha

Answer:(B) Paliyam Satyagraha

55. The autobiography Atmakatha‘ was written by :

(A) Arya Pallam
(B) Akkamma Cheriyan
(C) Lalithambika Antharjanam
(D) Anna Chandy

Answer:(D) Anna Chandy

56. The Social reformer who adopted the method of Misrabhojanami to fight against the evils of caste system.

(A) Sahodar‘ Ayyappan
(B) Ayyankali
(C) Chattampi Swamikal
(D) Sree Narayana Guru

Answer:(A) Sahodar‘ Ayyappan

57. Kerala Sahitya Charitra56m was his monumental work published in Five volumes after his death.

(A) Chandu Menon
(B) Ulloor S. Parameswara Iyer
(C) G. Sankara Kurup
(D) Kesav Dev

Answer: B) Ulloor S. Parameswara Iyer

58. One of the potential sites for Biosphere Reserves selected by the Ministry of Forests and Environment in India.

A) Marina Beach
(B) Tajpur Beach
(C) Kovalam Beach
(D) Colva Beach

Answer: (C) Kovalam Beach

59 The Classical Japanese dance drama.

(A) Talchum
(B) Kabuki
(C) Xiangsheng
(D) Wayang Wong

Answer:(B) Kabuki

60. The largest inland body of water in the world.

(A) Lake Michigan
(B) Lake Victoria
(C) Lake Huron
(D) Caspian Sea

Answer:(D) Caspian Sea

61.The present U. N. Secretary General Antonio Guterres was the former prime minister of

A) Spain
(B) Portugal
(C) Germany
(D) Estonia

Answer: (B) Portugal

62. The winner of the I.B.S.F world Billards championship held at Doha.

(A) Rupesh Shah
(B) Peter Gilchrist
(C) Pankaj Advani
(D) Mike Russell

 Answer: (C) Pankaj Advani

63. Which of the following is not regarded as a salient feature of Indian constitution

(A) Universal Adult Franchise
(B) Quasi Federal Nature
(C) Dual Citizenship
(D) Judicial Review

 Answer: (C) Dual Citizenship

64. The term ‘integrity’ in the preamble of Indian Constitution was inserted by the

(A) 39th Amendment Act
B)40th Amendment Act
(C) 41st Amendment Act
D) 42nd Amendment Act

 Answer:  D) 42nd Amendment Act

65. Which of the following statement is false regarding Emergency Provisions in Indian Constitution

(A) Before the expiry of one month from the date of declaration of emergency, both the Houses of Parliament need to approve it by resolution.
(B) The fundamental rights guaranteed under Article 19 would be non-existent against the State during the operation of proclamation of emergency.
C)  The proclamation of emergency is not subjected to judicial review.
(D) During the operation of proclamation of emergency the State government will be under the complete control of the -Union Executive.

 Answer: C)  The proclamation of emergency is not subjected to judicial review.

66. Which of the following is not regarded as an office of profit for the election of the President of India ?

(A) Vice President
(B) Governor of any State
(C) Minister of any State
(D) None of the above

 Answer: (D) None of the above

67. “No person accused of any offence shall be compelled to be a witness against him.” right is provided in

(A) Article 19 of the Indian Constitution
(B) Article 20 of the Indian Constitution
(C) Article 21 of the Indian Constitution
(D) Article 22 of the Indian Constitution

 Answer:(B) Article 20 of the Indian Constitution

68.  Who among the following is not a member of the committee for the appointment of the Chief Information Commissioner under the Right to Information Act, 2005 ?

(A) The Prime Minister
(B) The leader of Opposition in the Lok Sabha
(C) The Speaker of Lok Sabha
(D) A Union Cabinet Minister nominated by the Prime Minister

 Answer: (C) The Speaker of Lok Sabha

69. The officer appointed by the state government under the Protection of Women from Domestic Violence Act, 2005 is called

(A) Probationary Officer
(B) Protection Officer
(C) Welfare Officer
(D) Shelter Officer

 Answer:(B) Protection Officer

70. An individual is considered as ‘child’ under the Protection of Child from Sexual Offence Act, 2012, if he or she is below the age of

(A)  14
(B) 15
(C) 16
(D) 18

 Answer:(D) 18

71. According to Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act, 2005 the state government shall make schemes for providing employment for not less than days to every household in the rural area in a financial year.

(A) 160 days
(B) 100 days
(C) 60 days
(D) 90 days

 Answer:(B) 100 days

72 Which one of the following is not a salient feature of the National Food Security Act, 2013 ?

(A) Every State government shall constitute a State Food Commission
(B) The eldest woman member who is not less than 18 years of age shall be the head of the household for the purpose of issue of ration card
(C) Every State government shall appoint or designate an officer to be the District Grievance Redressal Official
(D) Any Public Servant or authority found guilty of not implementing the provisions of this Act will get a punish of 6 months imprisonment and fine up to 1000.

Answer:(D) Any Public Servant or authority found guilty of not implementing the provisions of this Act will get a punish of 6 months imprisonment and fine up to 1000.

73. A scaled down teaching encounter in class, size and time’ known as :

(A) Team teaching
(B) Debate
(C) Micro Teaclig-‘
(D) Models of Teaching

 Answer:(C) Micro Teaclig

74. Which one of the following does not come under Affective domain ?
(A) Responding
(B) Creating
(C) Organising
(D) Receiving

 Answer: (B) Creating

75. Number the following correctly on the basis of direct concrete experience to the most indirect abstract experience.

(i) Contrived experience
(ii) Motion pictures
(iii) Field trips
(iv) Radio Recording

(A) (i), (ii), (iv), (iii)
(B) (i), (iii), (ii), (iv)
(C) (iv), (iii), (ii), (i)
D) (iii),(iv),(ii), (i)

Answer: (B) (i), (iii), (ii), (iv)

76. A practice of comparing present achievement against the previous achievement of a learner.

(A) Summative
B) Formative
(C) Criterion referenced
(D) Ipsative

Answer: (D) Ipsative

77 Abbreviation of `MOOC is

(A) Management of online courses
(B) Multimedia online course
(c) Massive open online course
D) Master of online certificate course.

Answer: (C) Massive open online course

78. Ethnographic research comes under

(1) Historical research
(B) Descriptive research
(C) Experimental research
(D) Phenomenological research

Answer: (D) Phenomenological research

79.The formula to find out chi-square (x2) is

Answer: (A) D Question Set

80. The conditions or characteristics that the experimenter manipulates or controls in his or her attempt to ascertain their relationship to observed phenomena is known as

(A) Intervening variables
(B) Extraneous variable
C) Independent variable
(D) Dependent variable

Answer: C) Independent variable

81. ‘Proxemics’ is the study of :

(A) Body movements
(B) People’s use of space and its relationship to culture
(C) Individual life stories
(D) Study of local history of Schools

Answer: (B) People’s use of space and its relationship to culture

82. The Standard deviation of sampling distribution of a statistic is known as

(A) F-test
(B) Mean Deviation
(C) Standard error
D) Type 1 Error

Answer:  (C) Standard error

83. “Crafty men condemn studies, simple men admire them and wise men …..

(A) preserve them
(B) ignore them
C)Memorize them
D) use them

Answer: D) use them

84. Which Canterbury pilgrim carries a brooch inscribed with Latin words meaning “Love Conquers All”?

(A) The Prioress
(B) The Wife of Bath
(C) The Monk
D) The Squire

Answer:  (A) The Prioress

85. In which meter did John Milton Write the Book IX of Paradise Lost ?

(A) Free verse
(B) Regular meter
(C) Blank verse
(D) Verse libre

Answer:  (C) Blank verse

86. Thy………. makes my circle just And makes me end where I began”.

A) Soul
(B) weakness
(C) firmness
(D) strength

Answer:(C) firmness

87. Who among the following is not a Graveyard poet ?

(A) Thomas Gray
(B) Edward Young
(C) Thomas Parnell
(D) Alexander Pope

Answer: (D) Alexander Pope

88. Which statement is true regarding the two plays The White Devil and The Duchess of Malphi ?

A) Both are tragedies that deal with the revenge motif.
(B) Both are tragicomedies in which all the female characters are killed.
(C) Both are tragicomedies that deal with historical themes.
(D) Both plays were written in 1620.

Answer: A) Both are tragedies that deal with the revenge motif.

89. Where does Act 1 scene 1 of William Congreve’s Way of the World open ?

(A) a pub
(B) a chocolate house
(C) a Carrefour
(D) the drawing room of Sir Willfull’s mansion

Answer: (B) a chocolate house

90. What does the inscription that appears on Dr Faustus’s arm O Homo fuge mean ?

(A) O Man, cry
B) O Man fly
(C) O Man, sink
(D) O Man, walk

Answer:B) O Man fly

 

91. Who was the famous playwright mentioned thrice in Mac Flecknoe whom Thomas Shadwell greatly admired ?

(A) Ben Jonson
(B) William Shakespeare
(C) Richard Flecknoe
(D) Tennessee Williams

Answer:  (A) Ben Jonson

92. Who was the publisher of the Shakespearean sonnets ?

(A) William Herbert
(B) Henry Wriothesley
(C) Thomas Thorpe
(D) William Hall

Answer: (C) Thomas Thorpe

93. “It is a truth universally acknowledged, that a single man in possession of a good fortune must be in want of a wife”. This sentence occurs in

(A) Sense and sensibility
(B) Pride and Prejudice
(C) Mansfield Park
(D) Emma

Answer: (B) Pride and Prejudice

94. Who wrote the preface to the second edition of Wuthering Heights ?

(A) Mrs. Gaskell
(B) D.G. Rossetti
(C) Branwell
(D) Charlotte Bronte

Answer:  (D) Charlotte Bronte

95. Name of the pupil friend of Jane Eyre at Lowood School

(A) Helen Burns
B) Adele Varens
(C) Fanny
(D) Eliza

Answer: (A) Helen Burns

96. The Mill on the Floss was first published in

(A) 1861
(B) 1860
(C) 1859
(D) 1857

Answer:(B) 1860

97. Name Cecily Cardew’s governess in The Importance of Being Earnest

(A) Mrs. Moncrieff
(B) Lady Bracknell
(C) Miss. Prism
(D) Miss. Burnbury

Answer: (C) Miss. Prism

98. Which is the scene of the tragic incidents in The Dream Children ?

(A) A great house in Norfolk
(B) A farm house in Southampton
(C) An old house in Southampton
(D) A farmhouse in Norfolk

Answer: (A) A great house in Norfolk

99.  “0 Lady! We receive but what we give.” Who is the lady referred to here ?

(A) Wordsworth’s sister
(B) Nature
(C) Coleridge’s sister
(D) Sara Hutchinson

Answer:  (D) Sara Hutchinson

100. The flowers that the blessed Damozel had in her hands are

(A) Roses
(B) Violets
(C) Lilies
(D) Lotus

Answer: (C) Lilies

 

kerala-psc-logo.png

Advertisements


Categories: HSST, UGC CBSE NET

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Sir/ Madam,

    The answer of question number 32 is not correct. I have doubt about the answer of question no. 78. Can you please give an explanation for question no.78?

Leave a Reply

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.
%d bloggers like this: